Herkese Merhaba,
O kadar da yazmıştım tek tek püf noktaları ve tarifimi sizler için fakat nasıl becerdim inanın ben de bilmiyorum bir güzel sildim :) Her neyse canımız sağolsun ben tekrar tekrar yazarım sizler için hiç sorun yok :) Bu hafta sonuna yapıp sonucu da benimle paylaşmaya ne dersiniz canlar. Bence o güzeller ellerinizle bu cheesecake harika olacaktır eminim ki. Haydi sağlıcakla kalın
Püf noktası 1
Öncelikle ana maddesi peynir olan bir tatlıdan bahsediyoruz, bu yüzden peynir
konusunda cimri olmayın. 23 cmlik bir kalıp için 900 gr civarı peynir
kullandığınızda yoğun tat ve kıvam konusunda iyi bir adım atarsınız.
Püf noktası 2
Amerika’da kullanılan krem peynirlerin su oranı labneye göre daha az ve yağ
oranları daha fazla ki bu cheesecake'in kıvamını oldukça etkileyecek bir durum
ama tabii ki çözümü mevcut.
Su oranını dengelemek için labne
peynirini süzüyoruz. Bir elek ya da süzgece birkaç kat kağıt havlu serip
labneyi üzerine bırakın, yarım saat süzdükten sonra ters çevirip yarım saat
daha süzün.
Yağ konusunu ise cheesecake’in dolgu
malzemesine krema ya da kaymak katarak çözebilirsiniz. Bu işlemler sonucu
orijinal tariftekine yakın bir doku elde edersiniz.
Püf noktası 3
Tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. Bu işlem malzemelerin
kolay karışmasını sağlayacak ve böylece karışımı gereğinden fazla çırpmanıza
engel olacak.
Püf noktası 4
Kelepçeli kalıp kullanın. Böylece cheesecake’i kalıptan çıkarmakta
zorlanmazsınız.
Püf noktası 5
Fırını önceden ısıtın. Böylece malzemelerin dengeli pişmesini
sağlayabilirsiniz.
Püf noktası 6
Gereğinden fazla çırpmayın. Bence bu yazıdaki en önemli püf noktası bu. Çok
fazla çırpmak cheesecake’in içinde çok fazla hava kalmasına, bu da tatlının
çatlamasına neden olur. Bu yüzden malzemelerin karıştığını gördüğünüzde
çırpmayı bırakın, hele ki yumurtaların aklarını ayırıp kabartmayı unutun derim.
(Minik çatlaklar gözardı edilebilir ama büyükler de olmasın be canım.)
Püf noktası 7
Tatlı pişerken sürekli fırını açmayın ya da ortasına bir şey batırıp kontrol
etmeyin. Sürekli fırını açmak, ısıyı değiştireceğinden dengeli pişirmeye engel
olur. Ortasına bıçak gibi şeyler batırmaksa, o bölgenin soğurken çatlamasına
neden olabilir. Cheesecakein kenarları altın sarısı ve katılaşmış ve ortası
kalıbı salladığınızda hafif yumuşaksa, tatlınız pişmiş demektir.
Püf noktası 8
Kalıptan ayırın. Tatlınızı fırından çıkarır çıkarmaz bir bıçakla, kalıpla tatlı
arasından geçip cheesecake’in kalıba yapışmasını önleyin. Soğutmadan kalıptan
çıkarmayın.
Püf noktası 9
Soğutun. Tatlınız oda sıcaklığına geldikten sonra en az 6-8 saat buzdolabında
vakit geçirmesine izin verin, böylece cheesecake kıvamını alacak ve tadı müthiş
olacak.
Püf noktası 10
Sonra da yaptığınız mutheşem cheesecake’e bir bakın, gülümseyin, yavaşça,
keyfini çıkararak yiyin.
Malzemeler
- 200 gramyulaflı bisküvi
- 200 gramkakaolu bisküvi
- 100 gramtereyağı
Kreması için:
- 200 gramkrem peynir
- 200 gramlabne peyniri
- 2 adetyumurta
- 1/2 su bardağıtoz şeker
- 1 paketvanilya
- 2 yemek kaşığıun
- 1 su bardağıkrema
- 180 grambitter çikolata
Servisi için:
- 100 grambitter çikolata
- 3 yemek kaşığıkakao
Püf Noktası
Cheesecake tabanının yanmaması için; kelepçeli kek
kalıbının kenar kısımlarını alüminyum folyonun parlak kısmı dış tarafta kalacak
şekilde kaplayın.
Pişirme Önerisi
Cheesecake pişireceğiniz zaman fırın ısısının eşit
olarak dağılması ve üzerinin kurumaması için fırına ısıya dayanıklı bir kap
içinde su koyun. Pişirme işlemini yine ızgara teli üzerine yerleştirdiğiniz
kelepçeli kalıpta gerçekleştirin.
Nasıl Yapılır?
1. Cheesecake tabanını hazırlamak için; kakaolu ve yulaflı bisküvileri
elinizle ufalayın ya da mutfak robotunda toz haline getirin. Tereyağını kısık
ateşte erittikten sonra bisküvi parçaları ile harmanlayın.
2. Yağlı bir hamur haline gelen bisküvi karışımını tabanı alüminyum folyo ile
kaplanmış kalıba yayın. Hamuru kalıba yayarken peynirli, krema dolgusunu hesaba
katıp, kenar kısımlarını yüksek tutmaya özen gösterin.
3. Çikolata tadı ve rengini kremaya vermek için küçük parçalar halinde
doğradığınız bitter çikolatayı krema ilavesiyle kaynayan bir su buharı üzerinde
bulunan ayrı bir kapta benmari usulü eritin.
4. Krema karışımı için; oda sıcaklığında beklettiğiniz krem peynir ve labne
peynirini bir karıştırma kabına alın. Toz şeker ve vanilya ilavesiyle krema
halini alana kadar çırpın.
5. Yumurtaları tek tek katıp, aralarda çırpma işlemini sürdürün. Benmari usulü
erittikten sonra oda ısısında beklettiğiniz çikolata karışımı ve unu krema
harcına ekleyin. Son kez mikser ile karıştırıp, tüm malzemenin özleşmesini
sağlayın.
6. Krema karışımını, tabanını ince çekilmiş bisküvi ile kapladığınız kek
kalıbına aktarın. Üzerini bir spatula yardımıyla düzeltin.
7. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 25 dakika, kenar kısımları
kıvam alıp orta kısmı hafif akışkan bir halde kalana kadar pişirin. Oda
ısısında ılık bir kıvama gelen cheesecake’i, kıvam alması için buzdolabında
bekletin.
8. Servisi için; bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Dolaptan aldığınız
soğuk cheesecake üzerine eritilmiş, akışkan çikolatayı yayın.
9. Kakao eledikten ve arzuya göre traşlanmış sütlü çikolata ile süsledikten
sonra dilimler halinde servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.