Sosyal Medya

Icon Icon Icon Follow Me on Pinterest

26 Ocak 2017 Perşembe

Baklava






Hamuru için;
  • 2 yumurta,
  • 1 su bardağı süt,
  • Yarım su bardağı yoğurt,
  • 1 su bardağı sıvı yağ,
  • 1 yemek kaşığı sirke,
  • 1 çimdik tuz,
  • Yarım paket kabartma tozu,
  • 5-5 buçuk su bardağı un (kullanılan su bardağı ölçüsü: 200 ml.).
Üzeri için;
  • 250 gram margarin veya tereyağı.
Şerbeti için;
  • 5 su bardağı su,
  • 4 su bardağı toz şeker,
  • 4-5 damla limon suyu.
Yapılışı:

Kolay ev baklavası hamurunu hazırlamak için gerekli olan un haricindeki malzemeler, derin bir kap içerisine koyulur ve elle karıştırılır.
Elde edilen karışıma ölçülü olarak azar azar un ilave edilerek güzelce yoğrulur ve yumuşak  kıvamlı bir hamur elde edilir.
Yoğrulan baklava hamuru düz zemin üzerine alınır ve 3 eşit parçaya bölünür.
Daha sonra her parça 15 eşit parçaya bölünerek toplam 45 adet beze yapılır.

Bezeler nişastalı bir zemin üzerinde merdane yardımı ile tek tek tatlı tabağı büyüklüğünde açılır.
Aralarına bolca nişasta serperek 15 kat olacak şekilde üst üste dizilir ve 15 katlı 3 grup hamur elde edilir.
15 katlı ilk grup öne alınır ve merdane yardımı ile tepsi büyüklüğünde açılır.
Açılan hamur yuvarlak fırın tepsisine yerleştirilir ve üzerine bolca çekilmiş ceviz veya fındık içi serpiştirilir.
2. 15 katlı hamur da aynı şekilde merdane yardımı ile tepsi büyüklüğünde açılır ve ceviz içinin üzerine serilir.
Üzerine tekrar bolca ceviz veya fındık içi serpiştirilir.
Son grup hamurda aynı şekilde açılıp tepsiye yerleştirilir ve bıçak yardımı ile baklava dilimi şeklinde dilimlenir.

250 gram margarin veya tereyağı, eritilir ve baklavanın üzerine her yerine gelecek şekilde dökülür.
Hazırlanan kolay ev baklavası, önceden ısıtılmış 175-180° fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişirilir (tatlı ağır ağır içini çekerek pişinde daha güzel oluyor).
Pişirilen tatlı fırından alınır ve oda ısısında iyice soğuması için bekletilir (ben 1 gece beklettim).

Şerbetini hazırlamak için, 4 su bardağı toz şeker ve 5 su bardağı su derin bir tencere içerisinde karıştırılır ve ocağın üzerinde kaynamaya bırakılır.
Kaynamaya başladıktan sonra, ocağın altı kısılır ve kısık ateşte 20 dakika kadar kaynatılır (orta kıvamlı bir şerbet olmalı).
Daha sonra limon suyu ilave edilir ve 5-10 dakika daha kaynatılıp ocaktan alınır.
Hazırlanan şerbet ocaktan alınır ve ilk sıcaklığı çıkana kadar bekletilir (5 dakika).
İlk sıcaklığı çıkan şerbet, kepçe yardımı ile iyice soğumuş olan baklavanın üzerine gezdirerek dökülür.
Kolay ev baklavası şerbetini çekip, soğuduktan sonra servise sunulur.
 Bu tarifte kullanılan tepsi 41 cm. çapındadır. Bu ölçülere yakın bir tepsi kullanabilirsiniz.
Ben tatlıyı pişirdikten sonra şerbetlemeden 1 gün beklettim. Ertesi gün şerbeti kaynatıp, ilk sıcaklığı çıktıktan sonra baklavanın üzerine döktüm. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder